четвер, 8 травня 2008 р.

Романтичний Дніпро

Давно вже вигадала собі тему про романтичні місця міст-мегаполісів, яким на перший погляд не притаманні кліше романтичних. Тобто, такими вони не здаються аж ніяк. Проте, навпено, кожен житель свого міста опише без перешкод і щонайменших труднощів свої власні найулюбленіші місця, у яких поринаєш ущось вище і абсолютно забуваєш про те, ким ти є в цьому світі, а може, навпаки. Мені доводилося бувати в різних містах, кількість яких доволі невелика, і всі вони міста України. Оскільки я народилася в Дніпропетровську, то вважаю за належне віддати перше місце у своїх розповідях саме йому.

Для тих, хто знає, про що саме я писатиму, буде цікавіше читати подальший перелік, сподіваюсь, хтось згадає і інші місця, які залишилися поза моєю увагою. Першим згадується парк ім. Шевченка, точніше, Монастирський острів, особливо та його частина, де знаходиться маленька церков. У нестерпно спекотні літні дні там дуже гарно ховатися від буденного, особливо вранці, десь о сьомій, коли ще нікого немає... А сам міст, до речі, на той острів зараз використовують для не менш романтичного за саме весілля «обряду» — вішають величезні важкі замки (чи як там вони будуть по-українськи?) на знак поєднання двох душ, а ключі викидають у Дніпро чи ховають в інше місце — то вже на вибір кожного. Подібне вже давно закорінилося у Москві.

Не менш цікавими видаються вулиці старої часитни міста, вони як правило, розташовуються вище головної вулиці Карла Маркса. Раджу не відкладати прогулянку ними на потім, оскільки все у нас перебудовується і безжально знищується. Фонтани...Завдяки їм місто стало більш поетичним і мрійливим, чого так не вистачало! До їх появи я завжди сприймала місто лише як цілком індустріальне, і в жодному разі не романтичне, не глибоке.

Я дуже люблю пейзажі, що відкривається з-під старого дерева, що росте біля озера у парку ім. Глоби. Там таких багато, проте місця там завжди зайняті. А навпроти літнього театру, там, де суцільні дерева і нема атракціонів, дуже красиво вилядає небо на фоні крони дерев, а чого тільки коштують молоді деревця на виході з парку, коли їх колише вітер!

Для красивого перегляду панорами на набережну можна піднятися до початку вулиці Карла Маркса.

Для неледачих, відкрию невелику таємницю: через міст на Дніпро можна потрапити на острів, спустившись сходами... І там... робити,що забажається. До речі, не відмовляйте собі у прогулянці по Дніпру і краще, влаштуйте її собі самі, зупиніться на будь-якому острівці і відпочиньте по-справжньому!

Немає коментарів:

 
Весілля.blogspot.com       Розробка дизайну - студія Vip Art House