середу, 19 вересня 2007 р.

Метал для обручок

Золото. Будь-яке «ювелірне» золото є сплавом металів. Основні компоненти - срібло, мідь і золото. Проба визначається співвідношенням цих компонентів і говорить про якість сплаву «ювелірного» золота. Наявність в сплаві 58,5% золота відповідає 585-ій пробі, 75% золота - 750-ій пробі. Чим більше процентний вміст золота в сплаві, тим вище проба і вище вартість. Найчистіше золото - червоне, в ньому більше 90% самого золота, відповідно на ньому ставлять 900-у пробу і вище. Позначення проби розрізняється у російських і західних виробників. Іноземні виробники використовують таку категорію вимірювання чистоти золота, як 1к [карат]. «Карат» в перекладі з англійського «Karat». Не потрібно плутати з мірою ваги коштовних каменів «carat», обидва еталони в російській мові позначаються одним словом. Розрізняють основні знаки якості - це 24к можна порівняти з «нашим» червоним золотом, 21к, 18к і 14к - по зменшенню чистоти золота і його вартості.

Червоне золото — дуже м'яке, легко деформується, тому зараз його практично не використовують при виготовленні ювелірних виробів. Раніше до революції в Росії обручки робили з червоного золота. Кільця в основному були товсті, важили близько 8 грам, що компенсувало м'якість металу. Зараз обручка в середньому важить 2 грами і має ширину 2-3мм залежно від технології виробництва. Якість виробництва можна визначити спеціальним способом.

Як радять фахівці, якщо на гладку поверхню упустити з висоти 10-15см кільце, виконане на високому рівні, то колечко підстрибне з приємним мелодійним дзвоном. Кільце з швом від паяння впаде приглушено.

Для збільшення міцності і набуття специфічних властивостей — потрібного відтінку і блиску, до чистого золота додаються різні метали, такі як мідь і срібло. А додавання в сплав додаткових елементів, наприклад, паладію або цинку дає різне забарвлення дорогоцінному металу. Таким чином, виходить рожеве, жовте і біле золото. Важливо запам'ятати, що проба золота не впливає на його колір. Тобто золото однакової чистоти або проби, що одне і теж, може бути різних відтінків.

Рожеве, червоне золото. Червонуватий відтінок дає мідь. Найпопулярніший і доступніший тип золота в Україні. Найчастіше представлено золотом 585-ої проби.

Жовте золото. Має справжній колір золота — сонячний, яскравий, жовтуватий, одним словом золотий. Саме за це золото з давніх часів цінувалося і придбало славу дорогоцінного металу, а також стало символом королівської влади і багатства. Жовте золото популярне на Заході як метал для обручок. Існує думка, що жовте золото краще всього символізує теплоту і любов подружжя. Жовте золото в основному має 750 пробу.

Біле золото. Білого кольору сплав золота набуває завдяки додаванню паладію і відрізняється яскравістю і блиском. Біле золото стало модним матеріалом, який люблять використовувати найвідоміші дизайнери-ювеліри для створення своїх шедеврів, і вже встигло придбати популярність серед поціновувачів дорогоцінних прикрас. Прикраси з білого золота є свого роду знаком престижу і приналежності до вищого класу у всьому світі. Воно вельми схоже на платину, та коштує приблизно на 45% дешевше.

Платина. Найтвердіший, міцний і дорогий метал. Гіпоалергенний, адже інші метали: срібло, навіть золото можуть викликати алергічну реакцію. На платині зазвичай ставлять 950 пробу. Платина важко піддається обробці і поліровці, тому часто виглядає як сіруватий, навіть брудно-білий метал і схожий на алюміній. Але, не дивлячись на всю складність роботи з платиною, майстри-ювеліри дуже цінують його надзвичайну міцність. Платина досконало підходить як кріплення для діаманта, оскільки на відміну від жовтого золота не «забарвлює» камінь в жовтуватий відтінок, а лапки кріплення з платини ніколи не розхитаються. Найзнаменитішу обручку з платини з діамантом розробили дизайнери ювелірного будинку Cartier в 1895 році. Воно носить назву “platinum” і на сьогоднішній день є класикою дизайну обручки. Натисніть на фото для збільшення.

Обручка Platinum від Cartier з діамантом

Mix з металів. Три відтінки золота: рожевий, жовтий і білий шляхом комбінації дозволяють створювати цікаві, витіюваті плетіння і красиві поєднання деталей різних квітів. Класичний приклад кільця, що поєднує в собі всі три золоті відтінки, — це популярна модель “trinity” від Cartier, з'явилася в 1924 році. “Trinity” складається з трьох гладких кілець, переплетених один з одним: кільце з жовтого золота символізує відданість, кільце з білого золота — дружбу, а з рожевого — кохання.

Срібло. Наприкінці, потрібно згадати срібло, оскільки існує традиція, згідно якої обручка чоловіка повинна бути срібною, а подружжя — золотим. Під час одруження чоловік з дружиною обмінювалися кільцями: чоловік надягав дружині своє золоте кільце (золото — чоловічий метал, символ сонця, сили і влади), а дружина чоловікові срібне (срібло символізує жіноче начало).

Вибір типу металу для обручки — тільки перший етап в процесі придбання обручок. Далі слід визначитися з формою, дизайном кільця, чи будуть на нім насічки, гравіювання, інші декоративні деталі, ну і, звичайно, чи буде воно з коштовним каменем.

Звідси

Немає коментарів:

 
Весілля.blogspot.com       Розробка дизайну - студія Vip Art House